Sposób przygotowania:
Nalewka z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki.Wypłukać,ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc.Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki.Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem.Po półtora miesiąca zlać płyn,przecedzić. Zagotować miód z wodą ,wystudzić,wlać wódkę.Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące.Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.
wio
msewka
Nie usuwam,tylko nakłuwam owoce i to wystarczy.Smak jest naprawdę świetny.
A.B.
sek099
msewka
Tyle wody dodałam ,ile jest w przepisie.Spirytus wsiąka w owoce dzikiej róży i jego część wraz z nimi zostaje wyrzucona.Miodu i wody jest łącznie 2 litry.
Jeśli lubisz lżejsze nalewki możesz ilość wody zwiększyć.Jest to jedna z moich mocniejszych i cięższych nalewek (przez dodatek miodu), ale pije się jej nieduże ilości,raczej rzekłabym delektuje się nią.Co do pestek,to jeszcze raz piszę,że ich nie wyrzucałam i nalewka nie była gorzka.
anemon
Czechu
msewka
Tak.2 torebki rumianku.Coś zjadłam cyferkę.Poprawię przepis.Pozdrawiam.