Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Syrop przeciwkaszlowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syrop należy gotować powoli, inaczej się skwasi.

Syrop przeciwkaszlowy

Składniki:

Syrop przeciwkaszlowy

 

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecze)
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop przeciwkaszlowy
Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy z dala od szosy w samo południe podczas słonecznej pogody (kwiaty muszą być rozwinięte w pełni). Wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie należy kwiaty wyjąć, bardzo mocno odcisnąć. Wodę z kwiatów zagotować, wsypać cukier wymieszać i gotować 1 godzinę. Pod koniec gotowania wcisnąć sok z cytryn i dalej gotować. Syrop należy gotować na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu. Syrop musi być gęsty i klarowny. Gorący rozlewać do słoiczków.