Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Kwiaty rozłożyć na niedrukowanym papierze na około 2 godziny (można je troszkę przetrząsnąć), aż opuszczą je wszystkie żyjątka. W rondlu zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić kwiaty, gotować na wolnym ogniu 4 do maksymalnie 5-ciu minut. Odstawić na godzinę. Przecedzić przez gęstą gazę, dobrze odcisnąć, wywar postawić na płytce kuchennej tak, aby się podgrzewał, ale nie gotował. Dodać 2 kg cukru i sok z cytryn, mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Syrop rozlać do wyparzonych, suchych, małych słoiczków, postawić je do góry dnem pozostawić do wystygnięcia. Nie wiem od czego to zależy, bo każdego roku syrop jest robiony w ten sam sposób, ale niekiedy się krystalizuje. Oczywiście nie wpływa to na jego smak i (mam nadzieję) właściwości.