Sposób przygotowania:
Domowy jogurt naturalny
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Wyłączamy palnik i dodajemy jogurt- mieszamy do połączenia się produktów Całość przelewamy do termosu i odstawiamy na 10 godzin. Ot i cała filozofia:) Potem już tylko przelewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i po całkowitym ostudzeniu( tak, tak- jogurt jest jeszcze letni) wkładamy do lodówki. Najlepiej sprawdzają sie termosy tzw obiadowe lub na lody- jogurt jest gęsty, a po spędzeniu kilku godzin w lodówce jeszcze bardziej zgęstnieje:) Jeżeli nie macie termometru czy/i termosu to podaję sposób naszych babć:) Mleko podgrzewam do takiej temperatury żeby po włożeniu palca czuć jego ciepło, ale nie możne parzyć. Garnek ściągamy, mieszamy mleko z jogurtem, przykrywamy przykrywką i opatulamy kilkoma warstwami gazet, grubym frotowym ręcznikiem i kocem, lub gazetami, kocem i pod pierzynkę:) tak samo, na 10 godzin Z naszego doświadczenia, a raczej mojej mamy wiemy, że mniej niż 10 godzin wychodzi jogurt rzadki/ bardzo płynny, a więcej robi się coraz bardziej kwaśny.
Alex_M
reanja
polecam, bo jest pyszny, a jak mam do tego świeże truskawki to już mi nic innego nie potrzeba:)
Ela Dz
reanja
Kiedyś robiłam, ale do masełka trzeba mieć dobre mleko, a niestety nie mam już dostępu
Tak sie porobiło, że na wsi krowy ciężko znaleść
Alex_M
no to tak jak u mnie :D kilka wsi na około i jedna krowa na krzyż ;) haha
reanja
Ew sa plastikowe, które dzieci mogą wydoić:)