reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowy jogurt naturalny

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Może spytacie- "Domowy- po co, mi to?" gdy wszystko jest w sklepach i to nie za jakąś wygórowaną cenę. Ja jednak zrobiłam. Szczególnie teraz w okresie mnogości świeżych owoców, zachęcam do przygotowania.

Domowy jogurt naturalny

Składniki:

Domowy jogurt naturalny

 

 

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Domowy jogurt naturalny
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Wyłączamy palnik i dodajemy jogurt- mieszamy do połączenia się produktów Całość przelewamy do termosu i odstawiamy na 10 godzin. Ot i cała filozofia:) Potem już tylko przelewamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i po całkowitym ostudzeniu( tak, tak- jogurt jest jeszcze letni) wkładamy do lodówki. Najlepiej sprawdzają sie termosy tzw obiadowe lub na lody- jogurt jest gęsty, a po spędzeniu kilku godzin w lodówce jeszcze bardziej zgęstnieje:) Jeżeli nie macie termometru czy/i termosu to podaję sposób naszych babć:) Mleko podgrzewam do takiej temperatury żeby po włożeniu palca czuć jego ciepło, ale nie możne parzyć. Garnek ściągamy, mieszamy mleko z jogurtem, przykrywamy przykrywką i opatulamy kilkoma warstwami gazet, grubym frotowym ręcznikiem i kocem, lub gazetami, kocem i pod pierzynkę:) tak samo, na 10 godzin Z naszego doświadczenia, a raczej mojej mamy wiemy, że mniej niż 10 godzin wychodzi jogurt rzadki/ bardzo płynny, a więcej robi się coraz bardziej kwaśny.