Sposób przygotowania:
Domowy syrop miętowyprzygotowanie
Wodę zagotowujemy razem z cukrem, na końcu dodajemy kwasek cytrynowy.
napar
Do wrzącego syropu wkładamy umytą i osuszoną miętę, nie zagotowujemy!
Odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie doby całość odcedzamy, zagotowujemy i gorące rozlewamy do butelek lub słoiczków.
Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Buteleczki przykrywamy kocem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Buteleczki jak moje na zdjęciu przechowuje w lodówce i zużywam do tygodnia, reszta leci do spiżarni:)
Mała, ale bardzo ważna uwaga - syropu się nie pasteryzuje, dlatego trzeba bardzo dokładnie umyć butelki czy słoiczki, a potem je wygotować lub wyparzyć w piekarniku, tak samo postępujemy z zakrętkami.
W tak przygotowany jesienią sposób syrop przetrzymał zimę.