petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Syrop miętowy do lodów lub na kaszel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny syrop do deserów lub na kaszel

Syrop miętowy do lodów lub na kaszel Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Syrop miętowy do lodów lub na kaszel

 

  • 1 szklankę cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka gałązek świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Syrop miętowy do lodów lub na kaszel
Cukier zalewamy gorącą wodą. Czekamy aż całosć się zagotuje. Gałazki mięty oszyszczamy z brzydkich, zwiędniętych liści (mieta oczywiście mysi być świeża). Wrzucamy do wody z cukrem. Cały czas gotujemy do momentu aż połowa wody nie wyparuje. Zostawiamy od przykryciem na 24 godziny. Kolejnego dnia, jeszcze raz gotujemy, aż jeszcze trochę woda odparuje, i syrop stanie się naprawdę gęsty. Polecam nie tylko jako dodatego do lodów, czy innych deserów, ale także do drinków, i na kaszel:)
Syrop miętowy do lodów lub na kaszel
polecam ten syrop nie tylko do lodów ale i na kaszel