kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop miętowy z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Można go używać do rozcieńczania jako sok, dodawać do herbaty miętowej, co świetnie podbija jej smak, stosować do deserów np. musu czekoladowo-miętowego czy rozcieńczonym nasączać biszkopt.

Syrop miętowy z cytryną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Syrop miętowy z cytryną

 

  • duży pęczek mięty (około 30 gałązek)
  • 500g cukru
  • 1,5l wody mineralnej
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop miętowy z cytryną
Miętę myjemy i związujemy nitką. Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści. Wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy wyciśniętą cytrynę do syropu. Związane gałązki mięty umieszczamy w gorącym syropie tak aby były całkowicie przykryte. Pozostawiamy pod przykryciem na dobę. Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy. Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Syrop ponownie zagotowujemy i gorący rozlewamy do wysterylizowanych butelek. Zakręcamy. Nie potrzeba pasteryzować.
Syrop miętowy z cytryną
Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści. Wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy wyciśniętą cytrynę do syropu.
Syrop miętowy z cytryną
Związane gałązki mięty umieszczamy w gorącym syropie tak aby były całkowicie przykryte. Pozostawiamy pod przykryciem na dobę.
Syrop miętowy z cytryną
Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy.