reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 626]

Domowy syrop miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Najlepsza mięta to ta z ogródka, taka sklepowa ma słabszy smak i pewnie by trzeba było jej więcej dodać a i tak nie jestem przekonana czy efekt końcowy byłby podobny.

Domowy syrop miętowy

Składniki:

Domowy syrop miętowy

 

  • 2 litry wody

 

  • 1 kg cukru

 

  • 20 g kwasku cytrynowego

 

  • 30 gałązek mięty

Sposób przygotowania:

Domowy syrop miętowy

przygotowanie

Domowy syrop miętowy
kwasek najlepiej dodać tuż przed zagotowaniem

Wodę zagotowujemy razem z cukrem, na końcu dodajemy kwasek cytrynowy.

napar

Domowy syrop miętowy
najlepsza jest mięta pieprzowa - ogrodowa

Do wrzącego syropu wkładamy umytą i osuszoną miętę, nie zagotowujemy!

Odstawiamy na 24 godziny.


Po upływie doby całość odcedzamy, zagotowujemy i gorące rozlewamy do butelek lub słoiczków.

Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Buteleczki przykrywamy kocem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Buteleczki jak moje na zdjęciu przechowuje w lodówce i zużywam do tygodnia, reszta leci do spiżarni:)

Mała, ale bardzo ważna uwaga - syropu się nie pasteryzuje, dlatego trzeba bardzo dokładnie umyć butelki czy słoiczki, a potem je wygotować lub wyparzyć w piekarniku, tak samo postępujemy z zakrętkami.

W tak przygotowany jesienią sposób syrop przetrzymał zimę.

Tagi:

syrop mięta