Sposób przygotowania:
Galaretka z zabajone.
Zagotować w średnim garnuszku wodę, wyłączyć palnik lub odstawić naczynie na bok, wsypać roztwór galaretkowy i rozmieszać dokładnie łyżką. Przelać do czterech czarek lub kompotierek i odstawić je na parapet, aby lekko stężał. Po czasie wstawić do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotować składniki na krem zabajone: cytrynę sparzyć i wyszorować na niej skórkę lub zetrzeć na drobnej tarce. Potem przekroić ją i wycisnąć z niej sok na wyciskarce, wybierając łyżeczką pestki. Na parze utrzeć żółtka oddzielone od białek z czterema łyżkami cukru, 1/4 szklanki białego wina lub likieru włoskiego oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Zestawić, wystudzić i wlać krem na zsiadniętą galaretkę. Można na pół godziny wstawić czarki z deserami do lodówki lub podawać od razu udekorowane listkami świeżej melisy.