marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretka z zabajone.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Galaretkę przyrządzić wg.przepisu na odwrocie,rozlać do 3-4 czarek deserowych.Odstawić. Sporządzić na parze krem.Wlać na zastygłą galaretkę.

Galaretka z zabajone.

Składniki:

Galaretka z zabajone.

 

  • 1-2 opakowania galaretki wieloowocowej lub jednosmakowej,np.rubinowej czy bursztynowej,
  • po 400 ml.wody na dwa roztwory osobno,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki białego wina półsłodkiego lub lub likieru włoskiego,
  • cytryna,
  • listki świeżej melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Galaretka z zabajone.
Zagotować w średnim garnuszku wodę, wyłączyć palnik lub odstawić naczynie na bok, wsypać roztwór galaretkowy i rozmieszać dokładnie łyżką. Przelać do czterech czarek lub kompotierek i odstawić je na parapet, aby lekko stężał. Po czasie wstawić do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotować składniki na krem zabajone: cytrynę sparzyć i wyszorować na niej skórkę lub zetrzeć na drobnej tarce. Potem przekroić ją i wycisnąć z niej sok na wyciskarce, wybierając łyżeczką pestki. Na parze utrzeć żółtka oddzielone od białek z czterema łyżkami cukru, 1/4 szklanki białego wina lub likieru włoskiego oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Zestawić, wystudzić i wlać krem na zsiadniętą galaretkę. Można na pół godziny wstawić czarki z deserami do lodówki lub podawać od razu udekorowane listkami świeżej melisy.

Tagi:

zabajone