mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Deser ryżowy z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Deser bez cukru zdrowy, mogą go jeść osoby z nietolerancją mleka. Polecam bo jest bardzo dobry. Desery nie muszą być przesłodzone cukrem, bo można go zastąpić miodem, a owoce same w sobie też są słodkie.

Deser ryżowy z wiśniami

Składniki:

Deser ryżowy z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z wiśniami

ETAP 1:

Deser ryżowy z wiśniami
ryż przelany zimną wodą dodane mleczko kokosowe i woda

Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe.

ETAP 2:

Deser ryżowy z wiśniami
do ryżu dodana przekrojona laska wanilii ryż gotowany dalej

Dodaję laskę wanilii przekrojoną na pół i na wolnym ogniu gotuję, aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut pod koc ryż wtedy dojdzie.

ETAP 3:

Deser ryżowy z wiśniami
wiśnie podsmażone z miodem aż wytworzy się syrop

Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo, aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje.

ETAP 4:

Deser ryżowy z wiśniami
banan zgrilowany z mandarynką i miodem naturalnym

Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek. Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego.

Tagi:

owoce desery