jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Galaretki w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjny deser galaretki w cukrze dla małych i dużych

Galaretki w cukrze

Składniki:

Galaretki w cukrze

 

  • 1/2 litra soku owocowego
  • 1 kg cukru żelującego
  • cukier kryształ- do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Galaretki w cukrze
Do soku dodać cukier żelujący i mieszać do jego rozpuszczenia, gotować 10 minut.
Gęsty sok wlac do płaskiego naczynia, przykryć drewnianą deseczką i odstawić na 1 lub 2 dni.
Galaretkę pokroić w kwadraciki, romby i trójkąty, obtoczyć w cukrze i suszyć w temperaturze pokojowej, aż bedzie sprężysta i nie klejąca.
Galaretki ułożyć w blaszanym pudełku, przełożyć celafonem i szczelnie zamknąć.