Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Gorąca czekolada z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cudownie aksamitna gorąca czekolada o wyważonym smaku z nutą pikanterii. Doskonale rozgrzeje po zimowych szaleństwach.

Gorąca czekolada z chilli

Składniki:

Gorąca czekolada z chilli

 

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki wody
  • kubeczek kremówki
  • 50 g deserowej czekolady
  • łyżkę brązowego cukru
  • mieloną chilli
  • łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada z chilli
Pół kubka kremówki ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Mleko, wodę i pozostałą kremówkę wlewamy do garnuszka i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cukier i sporą szczyptę chilli. Podczas gdy mleko nabiera temperatury, łamiemy czekoladę i roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Do gorącego mleka porcjami dodajemy roztopioną czekoladę ciągle mieszając. Gdy napój zgęstnieje, zestawiamy z ognia i miksujemy przez chwilę. Następnie przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy delikatnie chilli.