halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Granita kawowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczny deser na gorące dni.

Granita kawowa

Składniki:

Granita kawowa

 

  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • wrzątek 400 ml
  • cukier 20 dag
  • koniak 50 ml
  • listki mięty kilka listków

Sposób przygotowania:

Granita kawowa
Do rondla wsypać cukier,wlać 400 ml wrzącej wody. Całość podgrzewać,nie przerywając mieszania,aż do rozpuszczenia się cukru.Gotować jeszcze 4 minuty. Syrop wystudzić.Kawę rozpuścić w 1/2 filiżanki wrzątku,wystudzić,połączyć z syropem cukrowym i koniakiem. Całość wstawić na 4 godziny do zamrażalnika. Co 20 minut energicznie wymieszać,rozgniatając grudki lodu. Gotowy deser przełożyć do szklanych pucharków. Przed podaniem ewentualnie udekorować listkami mięty lub melisy cytrynowej.

Tagi:

kawa