Sposób przygotowania:
Rozgrzewające Tiramisu
Żółtka ubić mikserem z cukrem pudrem, aż powstanie sztywna jasna masa. Następnie delikatnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Do tak przygotowanej masy dodawać ubitą śmietanę powoli mieszając ( śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach bez cukru).
Do kremu dodaliśmy tylko dwie łyżki cukru pudru, dzięki czemu deser nie będzie przesadnie słodki. Sam serek mascarpone i śmietana 30% ma już słodkawy posmak.
Kolejnym etapem przygotowania jest syropu do nasączenia. Do mocnego wywaru z kawy dodajemy ok. 2 kieliszki brandy ( w tradycyjnym przepisie dodaję się Amaretto, dla mnie jest zbyt słodkie). Brandy z mocną kawą daję wyrazistego rozgrzewającego smaku.
Wywar pozostawiamy do wystudzenia. Do wcześniej przygotowanych pojemników wkładamy po łyżce kremu, a następnie nasączone w syropie biszkopty.
Są bardzo chłonne, więc należy wkładać je do syropu na kilka sekund. Należy pamiętać, że wciągną jeszcze wilgoć z kremu. Tak na przemian poukładany krem i herbatniki wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem delikatnie oprószyć kakaem i udekorować czekoladą. Smacznego :)
Do kremu dodaliśmy tylko dwie łyżki cukru pudru, dzięki czemu deser nie będzie przesadnie słodki. Sam serek mascarpone i śmietana 30% ma już słodkawy posmak.
Kolejnym etapem przygotowania jest syropu do nasączenia. Do mocnego wywaru z kawy dodajemy ok. 2 kieliszki brandy ( w tradycyjnym przepisie dodaję się Amaretto, dla mnie jest zbyt słodkie). Brandy z mocną kawą daję wyrazistego rozgrzewającego smaku.
Wywar pozostawiamy do wystudzenia. Do wcześniej przygotowanych pojemników wkładamy po łyżce kremu, a następnie nasączone w syropie biszkopty.
Są bardzo chłonne, więc należy wkładać je do syropu na kilka sekund. Należy pamiętać, że wciągną jeszcze wilgoć z kremu. Tak na przemian poukładany krem i herbatniki wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem delikatnie oprószyć kakaem i udekorować czekoladą. Smacznego :)