Gosienia

Gosienia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Rozgrzewające Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne rozgrzewające Tiramisu z dodatkiem brandy, idealne na długie zimowe wieczory. Delikatny śmietankowy krem rozpływa się w ustach, a jego słodki smak przełamują nasączone w kawie i alkoholu herbatniki.

Rozgrzewające Tiramisu

Składniki:

Rozgrzewające Tiramisu

 

  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • śmietana 30% 250g
  • opakowanie podłużnych herbatnik
  • 2 małe kieliszki brandy
  • pół szklanki mocno zaparzonej kawy
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzewające Tiramisu
Żółtka ubić mikserem z cukrem pudrem, aż powstanie sztywna jasna masa. Następnie delikatnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Do tak przygotowanej masy dodawać ubitą śmietanę powoli mieszając ( śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach bez cukru).

Do kremu dodaliśmy tylko dwie łyżki cukru pudru, dzięki czemu deser nie będzie przesadnie słodki. Sam serek mascarpone i śmietana 30% ma już słodkawy posmak.

Kolejnym etapem przygotowania jest syropu do nasączenia. Do mocnego wywaru z kawy dodajemy ok. 2 kieliszki brandy ( w tradycyjnym przepisie dodaję się Amaretto, dla mnie jest zbyt słodkie). Brandy z mocną kawą daję wyrazistego rozgrzewającego smaku.

Wywar pozostawiamy do wystudzenia. Do wcześniej przygotowanych pojemników wkładamy po łyżce kremu, a następnie nasączone w syropie biszkopty.

Są bardzo chłonne, więc należy wkładać je do syropu na kilka sekund. Należy pamiętać, że wciągną jeszcze wilgoć z kremu. Tak na przemian poukładany krem i herbatniki wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Przed podaniem delikatnie oprószyć kakaem i udekorować czekoladą. Smacznego :)   

Tagi:

deser