szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

gruszkowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nieco inne tiramisu gruszkowe

gruszkowe tiramisu

Składniki:

gruszkowe tiramisu

 

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 gram serka mascarpone
  • pół szklanki likieru gruszkowego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 gram podłużnych biszkoptów
  • 1 puszka gruszek w zalewie
  • czekolada w proszku

 

Sposób przygotowania:

gruszkowe tiramisu
Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem, dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy. Likier wymieszać razme z imbirem. W utworzonej mieszance namoczyć biszkopty. Biszkopty układamy na dnie pucharków do deserów. Gruszki po osączeniu z zalewy pokroić na ćwiartki(nasączyć w likierze jak biszkopty). Ułożyć je na warstwie biszkoptów, przykryć kremem. Następie nałożyć kolejna warstwę biszkoptów i znowu krem. Całość posypać czekoladą w proszku.