Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Herbata anyżkowa :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam szczególnie gorąco wszystkim miłośnikom herbat aromatyzowanych korzeniami .Udało mi się kupić anyż gwiazdkowy- badian

Herbata anyżkowa :

Składniki:

Herbata anyżkowa :

 

  • 3 łyżeczki czarnej herbaty aromatyzowanej anyżkiem
  • ¼ kwiatu anyżku gwiazdkowego – badianu
  • 3 filiżanki wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia herbaty

 

Sposób przygotowania:

Herbata anyżkowa :
Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .

Przy okazji podaję jak aromatyzuję herbatę anyżkiem . W pudełeczku do herbaty mieszam 10 dag czarnej herbaty ( Lipton , Dilmah , Yunnan lub jaką kto lubi ) .Dokładam 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego i pozostawiam na jakiś tydzień. Po tym czasie herbata przechodzi zapachem anyżku . Jeśli chce się uzyskać dodatkowo smak anyżkowy trzeba dodać do parzenia herbaty kawałek kwiatu anyżku .