Sposób przygotowania:
Herbata anyżkowa :
Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .
Przy okazji podaję jak aromatyzuję herbatę anyżkiem . W pudełeczku do herbaty mieszam 10 dag czarnej herbaty ( Lipton , Dilmah , Yunnan lub jaką kto lubi ) .Dokładam 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego i pozostawiam na jakiś tydzień. Po tym czasie herbata przechodzi zapachem anyżku . Jeśli chce się uzyskać dodatkowo smak anyżkowy trzeba dodać do parzenia herbaty kawałek kwiatu anyżku .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .
Przy okazji podaję jak aromatyzuję herbatę anyżkiem . W pudełeczku do herbaty mieszam 10 dag czarnej herbaty ( Lipton , Dilmah , Yunnan lub jaką kto lubi ) .Dokładam 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego i pozostawiam na jakiś tydzień. Po tym czasie herbata przechodzi zapachem anyżku . Jeśli chce się uzyskać dodatkowo smak anyżkowy trzeba dodać do parzenia herbaty kawałek kwiatu anyżku .