Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Syrop z mięty czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Syrop z mięty to pyszny dodatek do różnych napojów i deserów w okresie jesienno-zimowym. Można ją przechowywać w chłodnej spiżarce lub piwnicy.

Syrop z mięty czekoladowej

Składniki:

Syrop z mięty czekoladowej

Lista składników

  • 2 duże garści gałązek mięty
  • 3 szkl cukru
  • 5 szkl wody
  • sok z 1 dużej cytryny
  • opcjonalnie około 2 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Syrop z mięty czekoladowej

Sposób przygotowania

Syrop z mięty czekoladowej
Świeżą miętę należy wypłukać w wodzie i osuszyć

Gałązki mięty dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

ETAP 2:

Syrop z mięty czekoladowej
Przygotowaną miętę włożyć do garnka z gorącym syropem

Wodę z cukrem zagotować. Do wrzącego syropu włożyć gałązki mięty
( opcjonalnie pokrojony w plasterki imbir) przykryć i pozostawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecedzić syrop, dodać sok z cytryny, zagotować.
Przelać do czystych słoiczków lub butelek, pasteryzować przez 10 minut.