Sposób przygotowania:
Herbata różana:
Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę , płatki róży i owoce dzikiej róży. Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .
msewka
Babciagramolka
Zdecydowanie jestem za .Jak się zrobi zimno- zamienimy kwiatki ( obok filiżanki ) na buteleczkę i zaproszę na ,, ...nocne Polaków rozmowy ..." - oczywiście o gotowaniu..