Sposób przygotowania:
Jarzębiak
Zebrane po pierwszych przymrozkach jagody jarzębiny opłukać, włożyć do ciepłego piekarnika, aby zwiędły. dzięki temu są bardziej słodkie. Jeśli owoce zebrano przed przymrozkami można je włożyć na 1 - 2 godzin do zamrażarki, aby straciły goryczkę. Wsypać je do słoja, zalać spirytusem, zamknąć i pozostawić na 6 miesięcy. Potem filtrujemy, zlewamy do butelek Zamykamy...i delektujemy się...
msewka
Termar
A cukier?? jeśli chcemy mieć nalewkę słodką lub półsłodką, to możemy dodać cukru, ale wtedy musimy dodać również i wody, bo dodatek cukru podwyższa nam stężenie alkoholu
Termar
Termar
a tu wystąpił błąd powinno być: Spirytusem zalewamy owoce równo z owocami nic ponad owoce, po oddaniu soku przez owoce jarzębiny więcej mamy soku niż spirytusu, spirytus wyjada cały miąższ zostawiając gołą skórkę i pesteczki
msewka
Nigdy w ten sposób nie robiłam nalewki.Chętnie spróbuję.Tylko muszę jarzębinę zerwać u teściów,bo u nas przy ulicach to chyba wciąga wszystkie spaliny z aut.Opowiem, co mi wyszło.Ale dopiero za kilka miesięcy.
Termar
Msewka, to nie jest nalewka to jest ok. 40 - 45 wódka jarzębiak
msewka
Termar
Rzeczywiście, tak napisałam w krótkim opisie, ale ja tak nazywam wszystkie alkohole robione sposobem domowym.
jednak wczoraj wieczorem wpisałam przepis na nalewkę z jarzębiny taką pro zdrowotną.
Myślę więc, że dziś wieczorem zostanie przepis zmoderowany i udostępniony.,
Pozdrawiam.