Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kawa z lodami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mrożona kawa to doskonały napój na upalne dni, nie tylko wspaniale orzeźwia, ale też wybornie smakuje.

Kawa z lodami i bitą śmietaną

Składniki:

Kawa z lodami i bitą śmietaną

 

  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka bardzo zimnego mleka
  • 2 gałki lodów o smaku toffi
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • cukier puder - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kawa z lodami i bitą śmietaną

Etap 1

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Kawa rozpuszczalna zalana zagotowanym z cukrem waniliowym mlekiem.

1/3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Gorącym mlekiem zalać kawę, wymieszać. Jak ktoś woli mocniejszą kawę, można dać jej więcej. Kawę mocno schłodzić.

Etap 2

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Zalana zimnym mlekiem kawa rozlana do dwóch szklanek.

Do schłodzonej kawy wlać bardzo zimne mleko (2/3 szklanki), można ją dodatkowo posłodzić do smaku. Kawę rozlać do dwóch szklanek.

Etap 3

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Gałki lodów wrzucone do szklanek z kawą.

Do każdej szklanki z kawą wrzucić po jednej gałce lodów.

Etap 4

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Ubita na sztywno śmietana kremówka wymieszana z cukrem pudrem.

Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić wg upodobań cukrem pudrem.

Etap 5

Kawa z lodami i bitą śmietaną

Bitą śmietanę rozłożyć na kawie z lodami. Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.


Tagi:

kawa deser