marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Koktajl bananowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Koktajle na bazie jogurtu lub mleka są smaczne i zdrowe. Można serwować je z owocami świeżymi,suszonymi,a nawet ziołami czy świeżym ogórkiem.

Koktajl bananowo-kawowy

Składniki:

Koktajl bananowo-kawowy

 

  • 2 dojrzałe duże banany,
  • 2 pełne szklanki mleka 3,2 %,
  • 2-4 łyżeczki dowolnego gatunku kawy-ja dodam rozpuszczalną karmelową,
  • 1/4 l.wrzątku,
  • cukier brązowy lub biały.

Sposób przygotowania:

Koktajl bananowo-kawowy
Banany opłukać i obrać ze skórki, a następnie pokroić na ukośne plasterki, odcinając ściemniałe końce. Zagotować wrzątek na kawę rozpuszczalną- w moim przypadku, do szklanki wsypać ze dwie lub cztery łyżeczki kawy i zasypać równie dwiema łyżeczkami lub saszetką cukru jaki kto woli i zalać kawę wrzątkiem. Odczekać 2-3 min., aż się zaparzy. Mleko podgrzać lekko w średnim garnuszku, zestawić na bok lub wyłączyć palnik. Przestudzone mleko wlać do miksera z komorą i dodać plasterki bananowe oraz zalać napojem kawowym. Zmiksować i rozlać do dwóch średnich szklanek na koktajle. Można serwować napój z lodem kruszonym.

Tagi:

kawa