Pochodzenie : Azja, Afryka, Australia
Opis: Jest spożywany na surowo, pieczony lub marynowany. Jest dodatkiem do deserów, naleśników, ciast koktajli. Produktów mlecznych. Posiada słodki charakterystyczny smak.
Opis: Jest spożywany na surowo, pieczony lub marynowany. Jest dodatkiem do deserów, naleśników, ciast koktajli. Produktów mlecznych. Posiada słodki charakterystyczny smak.
-
Apple Banana
Opis: Rodzaj zaliczany do najsłodszych bananów, nie jest jednak produkowany na skalę przemysłową. Posiada specyficzny jabłkowy smak i zapach. -
Blue Java Banana
Opis: odmiana znana również pod nazwą Ice cream. Posiadają prosty kształt, a jego śnieżnobiały miąższ zaliczany jest do najsmaczniejszych. Odmiana, którą możemy gotować. Posiadają specyficzny aromat lodów waniliowych. -
Cavendish Banana
Opis: Posiada kremowy, delikatny miąższ, idealny do spożycia w postaci surowej oraz po przetworzeniu. Jest jedną z najpopularniejszych odmian bananów. -
Goldfinger Banana
Opis: Jadalna słodka odmiana bananów. Mają słodki i delikatny smak i zapach. Wyczuwalna jest cytrynowa nuta . -
Lady Finger Banana
Opis: inna nazwa to Baby Banana. Swoją sławę zdobyły w Indiach. Wyróżniają się niewielkim rozmiarem i są dość grube. Miąższ kremowy o wyrazistym słodkim smaku. Szczególnie polecane są do duszenia na maśle. -
Orinoco Banana
Opis: jadalne banany niezwykle popularne w Kalifornii. Posiadają nietypową zieloną barwę. Miąższ posiada delikatna konsystencje i przyjemny smak. -
Popoulu Banana
Opis: hawajska odmiana bananów. Mają niewielki rozmiar. Kształt bananów często porównywany jest do piłki. Miąższ ma jasną łososiową barwę oraz kwaskowo-jabłkowy smak i zapach. Idealne do pieczenia i gotować , choć można spożywać je na surowo. -
Red Banana
Opis: charakterystyczna czerwono brązowa skórka i jasno różowy miąższ. Posiadają malinowy smak. Należy je przechowywać w lodówce -
Saba Banana
Opis: zwana jest sekwoją wśród bananów. Mają zieloną bądź ciemnozieloną skórką. Mają niewielkie rozmiary. Miąższ może być spożywany na surowo choć polecany jest w postaci gotowanej. Są wykorzystywane jako składnik deserów i sałatek. -
Valery Banana
Opis: popularna odmiana bananów typu Cavendish. Na skalę przemysłową uprawiana jest głownie w południowo – zachodniej części Ameryki północnej.