Sposób przygotowania:
Kompot marchewkowy z pomarańczą
Zagotowujemy wodę i sparzamy obie pomarańcze. Do dwóch garnków wlewamy po pół litra wody, zagotowujemy. W międzyczasie marchew obieramy i myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do gotującej się wody i dodajemy cukier, gotujemy do miękkości. Pomarańcze wyjmujemy z wody. Jedną kroimy na części i wkładamy do drugiego garnka, gotujemy.
Na patelnię wsypujemy cukier i robimy karmel. Pomarańczę kroimy w plasterki i wkładamy na rozpuszczony karmel, smażymy z każdej strony aż się skarmelizują, przekładamy na talerzyk.
Ugotowaną pomarańcze z płynem przelewamy na cedzak i odsączamy. Płyn przelewamy do garnka z ugotowaną marchewką i następnie przelewamy na patelnię z karmelem, mieszamy. Gdy karmel się rozpuści przelewamy z powrotem do garnka i wlewamy sok cytrynowy, mieszamy. Kompot przelewamy do szklanek i wkładamy plasterki pomarańczy.
Na patelnię wsypujemy cukier i robimy karmel. Pomarańczę kroimy w plasterki i wkładamy na rozpuszczony karmel, smażymy z każdej strony aż się skarmelizują, przekładamy na talerzyk.
Ugotowaną pomarańcze z płynem przelewamy na cedzak i odsączamy. Płyn przelewamy do garnka z ugotowaną marchewką i następnie przelewamy na patelnię z karmelem, mieszamy. Gdy karmel się rozpuści przelewamy z powrotem do garnka i wlewamy sok cytrynowy, mieszamy. Kompot przelewamy do szklanek i wkładamy plasterki pomarańczy.