kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kompot marchewkowy z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny kompot warzywno - owocowy. Kombinacja warzyw i owoców dała ciekawy smak. Bardzo polecam.

Kompot marchewkowy z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot marchewkowy z pomarańczą

 

  • 1 litr wody
  • 2 pomarańcze
  • 3 marchewki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki z czubkiem cukru trzcinowego
  • woda - do gotowania pomarańczy

Sposób przygotowania:

Kompot marchewkowy z pomarańczą
Zagotowujemy wodę i sparzamy obie pomarańcze. Do dwóch garnków wlewamy po pół litra wody, zagotowujemy. W międzyczasie marchew obieramy i myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do gotującej się wody i dodajemy cukier, gotujemy do miękkości. Pomarańcze wyjmujemy z wody. Jedną kroimy na części i wkładamy do drugiego garnka, gotujemy.

Na patelnię wsypujemy cukier i robimy karmel. Pomarańczę kroimy w plasterki i wkładamy na rozpuszczony karmel, smażymy z każdej strony aż się skarmelizują, przekładamy na talerzyk.

Ugotowaną pomarańcze z płynem przelewamy na cedzak i odsączamy. Płyn przelewamy do garnka z ugotowaną marchewką i następnie przelewamy na patelnię z karmelem, mieszamy. Gdy karmel się rozpuści przelewamy z powrotem do garnka i wlewamy sok cytrynowy, mieszamy. Kompot przelewamy do szklanek i wkładamy plasterki pomarańczy.
Kompot marchewkowy z pomarańczą
Gotowaną wodą zalewamy pomarańcze i sparzamy.
Kompot marchewkowy z pomarańczą
Obraną i umytą marchewkę kroimy w cienkie półplasterki.
Kompot marchewkowy z pomarańczą
Ugotowaną pomarańcze przelewamy z płynem na cedzak, odsączamy.
Kompot marchewkowy z pomarańczą
Plasterki pomarańczy wkładamy na patelnię i karmelizujemy.