kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kompot z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek. Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać.

Kompot z suszonych owoców

Składniki:

Kompot z suszonych owoców

podstawowe

  • suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
  • 3 l wody
  • Około 250g cukru brązowego lub miodu
  • 2-3 laski cynamonu
  • laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
  • 5-6 goździków
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 6-8 listków laurowych

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych owoców
Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek (możemy użyć do przygotowania cukru waniliowego), goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.

Odcedzamy.

Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.