BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka marynowana według mojego przepisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna ,krucha , o łagodnym smaku papryka czerwona konserwowa, którą każdy myślę lubi. Papryczka jako przekąska, jako dodatek do obiadu. Tak przygotowana papryczka smakuje wyśmienicie.

Papryka marynowana według mojego przepisu

Składniki:

Papryka marynowana według mojego przepisu

 

  • papryka czerwona 1,5 kg,
  • woda zimna 5 szkl,
  • ocet 10 % 1 szkl,
  • cukier 4 - 5 łyżek,
  • sól 1 -2 łyżki,
  • ziele angielskie całe 2 -3 ziarenka na słoik,
  • gorczyca 1/3 łyżeczki na słoik,
  • liście laurowe 1 na słoik,
  • cebula 1 - 2 plasterki na słoik,
  • olej 1 łyżeczka na słoik,

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana według mojego przepisu
Czerwoną paprykę dokładnie myjemy,oczyszczamy z gniazd nasiennych.

Następnie kroimy w różnej wielkości kawałki.

Słoiki wyparzyć w gorącej wodzie.

Zalewa;

Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. 

Do każdego słoika powkładać przyprawy. 

Paprykę zalać gotowaną wodą na 3 min, nie może być miękka. 

Włożyć paprykę do słoików i zalać gorącą zalewą. 

Na górę każdego słoika dodać po łyżeczce oleju.

Słoiki zakręcamy i obracamy do góry dnem.

Nie musimy pasteryzować, ale jeżeli ktoś chce to pasteryzujemy 15 min.