Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot śliwkowo-miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kompot ze śliwek węgierek z miętowym akcentem.

Kompot śliwkowo-miętowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot śliwkowo-miętowy

 

  • 70 dkg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 gałązek świeżej mięty
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowo-miętowy
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. Śliwki przełożyć do garnka. Gałązki mięty umyć, połamać, dodać do śliwek. Wsypać cukier (może go być więcej lub mniej, wg upodobań). Wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż śliwki zmiękną (nie mają się rozgotować). Gotowy kompot przelać do szklanek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot śliwkowo-miętowy
Umyte pozbawione pestek śliwki przełożone do garnka.
Kompot śliwkowo-miętowy
Umyte i połamane gałązki mięty dodane razem z cukrem do śliwek.
Kompot śliwkowo-miętowy
Woda wlana do garnka ze śliwkami miętą i cukrem.

Tagi:

śliwki