Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki z suszoną śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu ze śliwką, pasujące niemal z każdym dodatkiem, a ich smak rozpływa się w ustach.

Roladki z suszoną śliwką

Składniki:

Roladki z suszoną śliwką

 

  • ½ kg schabu
  • 16 śliwek suszonych
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 1 szk. bulionu lub kostka rosołowa
  • 2 łyżki pesto czerwonego
  • ½ śmietany 30%
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Sposób przygotowania:

Roladki z suszoną śliwką

I

Roladki z suszoną śliwką

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, posypuję pieprzem, majerankiem oraz solą.
2. Na każdym kawałku mięsa układam po dwie śliwki suszone.

II

Roladki z suszoną śliwką

3. Mięso zwijam w roladki, owijam boczkiem i smażę na rozgrzanym oleju.

III

Roladki z suszoną śliwką

4. Gdy boczek się zarumieni, podlewam bulionem, dodaję pesto i gotuję około 30 minut, co jakiś czas odradzając roladki na drugą stronę.
5. Na koniec wlewam śmietanę.

IV

6. Roladki gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
7. Smacznego.