mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki, prosty, pyszny kompot z owoców:) Poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce:)

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Rabarbar dokładnie myję pod bieżącą wodą, obieram cienko ze włókien i kroję nożem na około 2 cm kawałki. Wkładam kawałki rabarbaru do garnka, wlewam litr zimnej wody. Gotuję całość około 5 minut. Następnie dodaję do garnka dokładnie umyte i pozbawione szypułek truskawki. Gotuję kompot, aż truskawki będą miękkie, doprawiam na koniec do smaku cukrem. Wedle gustu można dać trochę więcej wody w zależności czy lubimy aby kompot miał dużo czy mało owoców. Podaję na ciepło lub na zimno.