Rabarbar – pochodzi z Azji Środkowej, Bułgarii i południowej Syberii. Jest to gatunek byliny pochodzący z rodziny rdestowatych. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale w Polsce jest znane dopiero od XVIII w. Rabarbar jest znany w trzech rodzajach: zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny. Warto dodać, że posiada charakterystyczny cierpki, kwaskowaty smak, ale im jest czerwieńszy tym bardziej słodszy. Należy jeszcze zwrócić uwagę, że rabarbar używany do celów kulinarnych jest zupełnie inny, niż rabarbar używany do celów leczniczych. W Chinach rabarbar zajmuje wysokie miejsce jako warzywo do celów leczniczych.
Zawartość
Rabarbar jest źródłem wielu witamin i minerałów co wpływa odpowiednio na zdrowie organizmu człowieka. Jest bogaty przede wszystkim w witaminę A, C, E, błonnik, kwas foliowy, a także potas. Należy zwrócić uwagę, iż w surowym rabarbarze jest obecny szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego nie jest zalecany w spożywaniu dużej ilość na surowo. Dodatkowo zawiera magnez, sód, żelazo, wapń.
Działanie
Rabarbar ma działanie medyczne, ale do tego używa się specyficznego rabarbaru lekarskiego. Ten rodzaj ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Rapontygenina, która powstaje zazwyczaj podczas pieczenia rabarbaru posiada działanie antynowotworowe, antyalergiczne i wspomaga układ krążenia. Pobudza perystaltykę jelit i wspomaga walkę z otyłością. Stosuję się go nawet jako środek na bolące zęby. Kompot z rabarbaru polecany jest głównie kobietom z niedoborem estrogenów i dziewczynkom walczącym z trądzikiem.
Zastosowanie
Rabarbar stosowany jest w celach medycznych jak i kulinarnych. W kuchni dodawany jest głównie do ciast, musów, babeczek, kompotów, konfitur, syropów, dżemów i win.
Zawartość
Rabarbar jest źródłem wielu witamin i minerałów co wpływa odpowiednio na zdrowie organizmu człowieka. Jest bogaty przede wszystkim w witaminę A, C, E, błonnik, kwas foliowy, a także potas. Należy zwrócić uwagę, iż w surowym rabarbarze jest obecny szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego nie jest zalecany w spożywaniu dużej ilość na surowo. Dodatkowo zawiera magnez, sód, żelazo, wapń.
Działanie
Rabarbar ma działanie medyczne, ale do tego używa się specyficznego rabarbaru lekarskiego. Ten rodzaj ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Rapontygenina, która powstaje zazwyczaj podczas pieczenia rabarbaru posiada działanie antynowotworowe, antyalergiczne i wspomaga układ krążenia. Pobudza perystaltykę jelit i wspomaga walkę z otyłością. Stosuję się go nawet jako środek na bolące zęby. Kompot z rabarbaru polecany jest głównie kobietom z niedoborem estrogenów i dziewczynkom walczącym z trądzikiem.
Zastosowanie
Rabarbar stosowany jest w celach medycznych jak i kulinarnych. W kuchni dodawany jest głównie do ciast, musów, babeczek, kompotów, konfitur, syropów, dżemów i win.