eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kompot z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniały Kompot z gruszek

Kompot z gruszek

Składniki:

Kompot z gruszek

 

  • 1 kg gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 litr wody
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek
Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki lub ósemki. Gruszki gotować w gorącej wodzie z dodatkiem cukru,cukru waniliowego, soku z cytryny do chwili, kiedy będzie je można nakłuć wykałaczką. Gruszki ułożyć ściśle w czystych, pozbawionych zapachu słoikach, po czym zalać gorącą wodą, następnie pasteryzować 25-30 min.