agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kompot z gruszek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

gruszki na kompot nie powinny osiągnąć pełnej dojrzałości konsumpcyjnej

kompot z gruszek

Składniki:

kompot z gruszek

 

  • na litr wody 70-80 dkg cukru
  • gruszki dowolna ilość

Sposób przygotowania:

kompot z gruszek
wymyte gruszki po obraniu przekroić na połowy, wydrążyć gniazdka nasienne wraz z otaczającymi je twardymi komórkami. połówki gruszek podczas obierania przetrzymać w lekko zakwaszonej wodzie. gruszki przed włożenia do weka trzeba obgotować w wodzie, aby zmiękły i dały się łatwiej układać. przegotować zalewę.syrop dla trwałości i polepszenia jej smaku, należy lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, nałożyć gumki, przykrywki, klamerki, słoje pasteryzować, wstawiając do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość przez 25-30 min