VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kompot z papierówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rewelacyjny kompot z papierówek. Po prostu zapach i smak lata zamknięty w słoiku. Uwielbiam posmak goździków w kompocie.

Kompot z papierówek

Składniki:

Kompot z papierówek

 

  • Kilka kilogramów papierówek
  • Goździki
  • Zalewa:
  • 4 litry ciepłej wody
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z papierówek
Papierówki dokładnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Z każdego wycinamy gniazda nasienne. W każdym słoiku na dnie układamy kilka goździków. Układamy ściśle kawałki jabłek.

Do ciepłej wody wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mamy letnią wodę możemy ją podgrzać na gazie. Zalewamy jabłka. Zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem ok. 10 minut od momentu wrzenia.

Słoiki najlepiej pasteryzować w dużym garnku, wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Kompot zmieni nam kolor na delikatnie żółtawy. Słoiki ustawiamy wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia.