Sposób przygotowania:
Kompot z papierówek
Papierówki dokładnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Z każdego wycinamy gniazda nasienne. W każdym słoiku na dnie układamy kilka goździków. Układamy ściśle kawałki jabłek.
Do ciepłej wody wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mamy letnią wodę możemy ją podgrzać na gazie. Zalewamy jabłka. Zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem ok. 10 minut od momentu wrzenia.
Słoiki najlepiej pasteryzować w dużym garnku, wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Kompot zmieni nam kolor na delikatnie żółtawy. Słoiki ustawiamy wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia.
Do ciepłej wody wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mamy letnią wodę możemy ją podgrzać na gazie. Zalewamy jabłka. Zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem ok. 10 minut od momentu wrzenia.
Słoiki najlepiej pasteryzować w dużym garnku, wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Kompot zmieni nam kolor na delikatnie żółtawy. Słoiki ustawiamy wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia.