szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kompot z suszu ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kompot z suszonym owoców z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, smakuje wyśmienicie w zimowe dni.

Kompot z suszu ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z suszu ze skórką pomarańczową

 

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 5 gożdzików
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z suszu ze skórką pomarańczową
Suszone owoce płuczemy i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować. W garnku zalewamy ok 3 litrami wody i odstawiamy na ok godzinkę. Po tym czasie zagotowujemy.

Gdy zaczyna się gotowac dodajemy goździki, cynamon, cukier oraz skórkę pomarańczową.

Całość gotujemy jeszcze kwadrans na małym ogniu.
Kompot z suszu ze skórką pomarańczową
Suszone owoce przekładamy do garnka i zagotowujemy
Kompot z suszu ze skórką pomarańczową
Dodajemy cynamon i goździki do gotującego się kompotu
Kompot z suszu ze skórką pomarańczową
Słodzimy kompot do smaku, można cukrem lub miodem
Kompot z suszu ze skórką pomarańczową
Dodajemy aromatyczną skórkę pomarańczową