Słownik kulinarny

k

Koper włoski, fenkuł - nasiona

Koper włoski, fenkuł - nasiona
fot. Fotolia
Koper włoski, fenkuł – fenkuł zwyczajny zwany też koprem słodkim. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Aromatyczna roślina z rodziny selerowatych, uprawiana od tysięcy lat jako bylina ozdobna i przyprawowa. Wyrasta do wysokości dwóch metrów. Ma charakterystyczne żebrowane łodygi pokryte woskowym nalotem. U dorosłych roślin łodyga jest pusta. Liście pierzaste, o długości ok. trzydziestu centymetrów, wraz z łodygą tworzą u podstawy jadalną cebulę. Z kwiatów mniej więcej we wrześniu, zawiązują się aromatyczne nasiona. Nasiona te, tak jak łodyga i liście, wydzielają silny, lekko słodki anyżowy zapach.
Zawartość
Nasiona kopru włoskiego zawierają substancje czynne: kwas asparaginowy, glikozydy fenolowe, flawonoidy, olejki eteryczny (anetol, ), sole mineralne (m.in. sód, potas, wapń, fosfor, mangan, miedź), cukry, związki białkowe m.in histydynę, witaminy: C, pirydoksyna, B1, B2, a także nasycone oraz jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe przede wszystkim kwas linolowy. Zawierają również błonnik pokarmowy, nie zawierają cholesterolu.
Działanie
Koper włoski znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości likwidujących wzdęcia i kolki u dzieci, jak i kolki nerkowej. Skuteczne przy leczeniu biegunki wywołanej niestrawnością, regulują działanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, działa mleko i moczopędnie. Przenika do mleka matki. Działa rozluźniająco, rozprężająco i uspakajająco. Stosowany wspomagająco przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Obniża ciśnienie krwi.
Zastosowanie
Stosowany jako napar. W kuchni jako przyprawa przy pieczeniu chleba, ciast lub jako zaprawa do alkoholu. Komponuje się z rybami, owocami morza i mięsem. Jako składnik chińskiej przyprawy Pięć Smaków i w niektórych odmianach curry. Ze względu na swój anyżowy zapach stosowany jest przy aromatyzowaniu mieszanek ziołowych i słodyczy.