Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dorsz na sosie z fenkułem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Klasyczny smażony dorsz z niezwykle smacznym sosem. Fenkuł zatopiony w pomidorowym sosie z papryką smakuje wyśmienicie. Polecam!

Dorsz na sosie z fenkułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz na sosie z fenkułem

 

  • 700 g fileta z dorsza
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz na sosie z fenkułem
Dorsza osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około godzinę. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a fenkuł pokroić na ósemki. Wrzucić warzywa na patelnię, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć parę minut. Wlać przecier pomidorowy (najlepiej domowy) i bulion. Gotować, aż wszystko zmięknie. W razie konieczności podlać wodą. Przyprawić solą, pieprzem,papryką mieloną, a na koniec dodać oregano. Rybę wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące ryżowej. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z sosem z fenkułem. Smacznego!
Dorsz na sosie z fenkułem
Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawami.
Dorsz na sosie z fenkułem
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a fenkuł w ósemki.
Dorsz na sosie z fenkułem
Warzywa wrzucić na patelnię i chwilę smażyć.
Dorsz na sosie z fenkułem
Do sosu dodać przyprawy, a na końcu świeże oregano.