cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Koper włoski zapiekany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie wiesz co zrobić z koprem włoskim? Zjedz go na surowo lub zapiecz!

Koper włoski zapiekany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koper włoski zapiekany

 

  • /składniki dla 2 osób/

 

  • 2 -3 szt kopru włoskiego /średniej wielkości/
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki startego sera parmezan/do sosu/
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz o smaku
  • 2 łyżki sera do posypania

Sposób przygotowania:

Koper włoski zapiekany
Warzywa dokładnie umyć, usunąć łodygę i zgrubiałe liście, pokroić na połowę lub ćwiartki.Obrany koper włożyć do osolonej gotującej się wody i gotować ok.6-10 min.Rozgrzać piekarnik do temp 180-190 st. Śmietanę wymieszać z połową sera, doprawić solą i pieprzem i połączyć z warzywami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, przełożyć do niego warzywa w śmietanie. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 20 min. Zdjąć folię, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać jeszcze ok.10 min. Warzywa powinny być ładnie przyrumienione .Przed podaniem posypać suszonym koperkiem/świeży mile widziany/. Czas zapiekania zależy w dużej mierze od tego jakie warzywo lubimy: miękkie,czy twardsze.
Koper włoski zapiekany
Doskonale smakuje na surowo,ale nadaje się również do zapiekania.
Koper włoski zapiekany
Lekko podgotowany wystarczy zalać śmietaną z dodatkiem sera i zapiec.

Tagi:

sery sosy ser