izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Lasagne truskawkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowy i owocowy pomysł na obiad lub deser. Najlepiej smakuje prosto z lodówki. Sprawdza się na upalne dni.

Lasagne truskawkowa

Składniki:

Lasagne truskawkowa

 

  • Makaron lasagne 4-5 płatów
  • Truskawki 0,5 kg
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Lasagne truskawkowa

ETAP 1:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wykładamy go na talerze, aby się nie posklejał.

ETAP 2:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu i odstawiamy ją, aby lekko przestygła.

ETAP 3:

Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę do ciasta (najlepiej do keksa) wyścielamy folią aluminiową. Kładziemy na spód pierwszy płat makaronu. Na niego układamy gęsto truskawki i zalewamy galaretką tak, aby zakryć wszystkie truskawki. Kładziemy kolejny płat makaronu i postępujemy jak przy poprzedniej warstwie, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinien tworzyć makaron. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do lodówki, aby stężała galaretka.


Tagi:

makaron