Sposób przygotowania:
Lemoniada różana
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi lemoniada miałaby gorzkawy smak), umyć na sitku.
Płatki zalać wodą. Przy użyciu 1l wody smak jest bardzo intensywny, jeśli wolimy bardziej delikatny można nalać nawet 2x więcej wody. Dodajemy skórkę starta z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tejże.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki stracą kolor i staną się zupełnie blade.
Dosładzamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona z kostką lodu.
Płatki zalać wodą. Przy użyciu 1l wody smak jest bardzo intensywny, jeśli wolimy bardziej delikatny można nalać nawet 2x więcej wody. Dodajemy skórkę starta z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tejże.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki stracą kolor i staną się zupełnie blade.
Dosładzamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona z kostką lodu.