Potravel.pl
wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zupa Buni z dzisiejszej czolowki:-) z lekkimi przerobkami:-)
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
zrobione , dobranoc
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Moderatorzy nie mają na to żadnego wpływu ale zgłosiłam już to do administratorów strony. poza tym pozwolę sobie zacytować Bunię, na innym forum wyjaśniła wszystko jasno.
"A ja mam opory blokowaniem . Widzicie - nie można z góry zakładać złej woli . Wiem , ze 99 % tych przepisów ,które nas denerwują jest wstawiona dla punktów . Ale 1 % nie . Nie mogę cenzurować przepisów i określać co jest dobre a co złe bo nie czuję się na siłach robić za ,, autorytet " - mnie może nie pasować - komuś tak . Po to żeby stwierdzić , że jest to kompletna pomyłka musiała bym zrobić potrawę wg takiego przepisu po to by móc się wypowiadać .
Przypominam Wam ostrą dyskusję jaka ostatnio się toczyła w komentarzach pod przepisem na tosty z puree ziemniaczanym . Idąc tym torem myślenia powinnam ten przepis zablokować - i co ? A no wygłupiła bym się - bo przekąska okazała się smakowita - mało tego sprawdziłam , że podobne danie doskonale się ma w kuchni angielskiej .
W dużej mierze mamy pretensję do tych przepisów nie tyle za merytoryczność co za hurtowe ich wstawianie , zaśmiecanie strony i sposób w jaki są spisane ( niechlujny , pospieszny , z błędami ) .
Ale tu też nie była bym radykalna - zwróćcie uwagę na to jak mało osób potrafi wyrażać swoje myśli na piśmie - muszą się tego nauczyć - może przy okazji pisania przepisów .
Problem by znikł gdyby nie opłacało się wstawiać masówki - gdyby za przepis bez zdjęć były 2 punkty to czy ktoś by się ,, narabiał " - może i tak .
Mam zamiar sprawdzić jak smakuje kompot z olejkiem rumowym - może się mylę i nie wyleję . Ale tylko w ten sposób mogę sprawdzić czy przepis jest dobry .
Nie zgadzam się ze zdaniem , że ktoś zrobi wg takiego przepisu i zmarnuje składniki - nie gotuje się na wiarę wg przepisu nie znanej osoby tylko dla tego że wrzuciła przepis do sieci - jeśli sie nie umie na oko ocenić czy warto coś takiego zrobić . Nie potrafię weryfikować przepisów na poziomie czytania nie gotuję wg nich .
Zasady muszą być jednakowe dla wszystkich - nie można zablokować przepisu na kompot z olejkiem a wstawić sałatki z surimi - bo smak tych potraw jest względny i przez każdego inaczej oceniany .Tu akurat wiem że surimi nie znoszę - smakują mi jak guma - a kompotu z olejkiem nie robiłam .Połowę moich przepisów pewnie niektórzy uznają za dziwolągowate - tylko do mnie się już przyzwyczajono i łosoś z malinami nie drażni ."
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
darmiona napisał(a): smakosz rozsyła spam:-)
nie rozumiem? jaki spam?
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
mix sałat z buraczkami, pomidorem i ogórkiem, w sosie bazyliowo-szpinakowym
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka napisał(a): Bernadetta napisał(a): Czy przepis na "Galaretkową pomysłowość"
https://gotujmy.pl/galaretkowa-pomyslowosc,przepisy,128792.html
"autorstwa" Remika1515 nie powinien zostać usunięty z uwagi na fakt, że nie jest przepisem, a tylko sposobem na zmarnowanie wymienionych w nim składników ? Pozwolę sobie sięgnąć do źródła i zacytować za http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_kulinarny , że przepis kulinarny to "algorytm czynności prowadzących do przygotowania potrawy" (niektórym to chyba umknęło). Niestety wykonując czynności wg wskazówek "autora" nie otrzymamy żadnej potrawy, tylko ciecz z owocami, którą będziemy zmuszeni wyrzucić...
Nie da rady - nikt nikomu nie może zabronić lubić twardej galaretki z owocami ( 3 galaretki na 1 litr wody- lub ,, pływającej " galaretki )- o gustach sie nie dyskutuje .Galaretka z kiwi stężeje jeśli owoce przed zalaniem galaretką przez kilka chwil obgotujemy - dla tego np. ananasa z puszki można zalac galaretką a świeżego nie -ale tego autor nie zaznaczył .
Przyznaję , że mam wiele razy problem z zaakceptowaniem niektórych przepisów - ale z drugiej strony nie odważę sie zablokować przepisu tylko dla tego , że jest on wg mnie beznadziejny .
Przepis kulinarny podawany przez użytkownika strony kulinarnej należy moim zdaniem zawsze traktować z olbrzymią dozą braku zaufania .Podają je laicy nie autorytety kulinarne i nie biorą za to odpowiedzialności . Co jednemu pasuje dla drugiego będzie nie jadalne .To loteria .Od tego są komentarze - tu pełna dowolność możemy komentować a autor może bronić swojego pomysłu .
Bardziej mnie przeraża to , że wszyscy wiemy skąd się tego typu przepisy biorą - z pogoni za punktami .
Buniu a ja jak widzę , że przepis tragedia, trefny, wymyślony - to blokuję. Bo aż mnie ściska w środku jak takie widzę
Odp: Odp: Odp: Gdzie na sylwestra?
- Forum: Gdzie na sylwestra?
superbaba4 napisał(a): agabi22 - dziękuję, ja też niedługo obchodzę urodziny , bo już 3 stycznia
a ja obchodziłam 25 grudnia i uprzedzam pytanie: tak 2 prezenty dostaję
Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Babciagramolka napisał(a): basia43 napisał(a): dodałam przepis do konkursu ,jest w "moje" , ale nie widze zeby został dodany do konkursu czy cos zrobiłam nie tak,zaznaczyłam wszystko "Konkurs Rybka na Święta"świateczne i ryba ...kto mi napisze dlaczego go nie widze
Niestety nie ukarze się bo zdjęcie jest plagiatem ze strony http://www.russiansea.ru/useful/allaboutproducts/recepti_seld
nie było mnie tydzień i troszkę się za tym stęskniłam
plagiat i jeszcze się kłócą
Odp: Gdzie na sylwestra?
- Forum: Gdzie na sylwestra?
na takie przekąski to i ja bym z chęcią wpadła
Ja w tym roku do przyjaciółki, która ma dzisiaj urodziny
Odp: Odp: Uwaga poszukujemy moderatora na okres Świąt Pilna prośba
A.B. napisał(a): wesołych świąt Moderatorom,niech wasze oczka i kręgosłupy odpoczną od komputerków,a rodziny cieszą się pysznościami przygotowanymi przez Was przy blasku choinki,miłych i spokojnych Świąt dla wszystkich
Dziękujemy, również Wesołych