zapraszam na mojego bloga poświęconego głównie kuchni francuskiej: accrodelacuisine.blogspot.com

Odp: Żywienie osoby po 90 rokiem życia

Najważniejsze wskazówki żywieniowe dla osób starszych:
- spożywanie 4-5 posiłków dziennie ( ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem),
- korzystanie z szerokiego wachlarza produktów i potraw (preferując produkty o dużej gęstości odżywczej) oraz szerokie wykorzystywanie przypraw ziołowych i korzennych,
- ograniczone spożywanie produktów trudno strawnych, wzdymających oraz bogatych w nasycone tłuszcze, cukier, sól, czy cholesterol (nasiona strączkowe, warzywa kapustne i cebulowe, tłuste mięsa, wędliny i sery oraz podroby i używki ),
- unikanie gwałtownych zmian w sposobie odżywiania się i zaawansowanego niedożywienia.
Ponadto ze względu na ubytek wapnia i zwiększone ryzyko osteoporozy u osób w podeszłym wieku, warto też zwrócić uwagę na produkty będące jego źródłem jak i te zawierające witaminę D. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran.

Odp: Odp: Błyskawiczna kuchnia

Szczerze mówiąc, nie jestem zwolenniczką zamrażania potraw, jak i błyskawicznego gotowania (ponieważ lubię gotować i spędzam dużo czasu w kuchni, nie jest to dla mnie problem).Czasem jednak, gdy mój młodszy brat wraca głodny ze szkoły i musi coś natychmiast zjeść, wymyślam jakąś szybką potrawę. Na przykład jego ulubione tosty z ciabatty, z majonezem, sosem worcester, bazylią i oliwą smażone w grillowym opiekaczu (ja dopycham deską patelnie grillową bo nie posiadam opiekacza ) Naprawdę polecam, robi się w niecałe 10 min. Wg mnie w ułatwieniu gotowania pomaga wyobraźnia i wykorzystanie produktów które akurat zalegają nam w lodówce.