Najważniejsze wskazówki żywieniowe dla osób starszych:
- spożywanie 4-5 posiłków dziennie ( ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem),
- korzystanie z szerokiego wachlarza produktów i potraw (preferując produkty o dużej gęstości odżywczej) oraz szerokie wykorzystywanie przypraw ziołowych i korzennych,
- ograniczone spożywanie produktów trudno strawnych, wzdymających oraz bogatych w nasycone tłuszcze, cukier, sól, czy cholesterol (nasiona strączkowe, warzywa kapustne i cebulowe, tłuste mięsa, wędliny i sery oraz podroby i używki ),
- unikanie gwałtownych zmian w sposobie odżywiania się i zaawansowanego niedożywienia.
Ponadto ze względu na ubytek wapnia i zwiększone ryzyko osteoporozy u osób w podeszłym wieku, warto też zwrócić uwagę na produkty będące jego źródłem jak i te zawierające witaminę D. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran.
Żywienie osoby po 90 rokiem życia
Obserwuj wątekOdp: Żywienie osoby po 90 rokiem życia
domix
- spożywanie 4-5 posiłków dziennie ( ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem),
- korzystanie z szerokiego wachlarza produktów i potraw (preferując produkty o dużej gęstości odżywczej) oraz szerokie wykorzystywanie przypraw ziołowych i korzennych,
- ograniczone spożywanie produktów trudno strawnych, wzdymających oraz bogatych w nasycone tłuszcze, cukier, sól, czy cholesterol (nasiona strączkowe, warzywa kapustne i cebulowe, tłuste mięsa, wędliny i sery oraz podroby i używki ),
- unikanie gwałtownych zmian w sposobie odżywiania się i zaawansowanego niedożywienia.
Ponadto ze względu na ubytek wapnia i zwiększone ryzyko osteoporozy u osób w podeszłym wieku, warto też zwrócić uwagę na produkty będące jego źródłem jak i te zawierające witaminę D. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran.
Żywienie osoby po 90 rokiem życia
Sabcia20