Bardzo lubie gotować i wymyślać przepisy w poszukiwaniu nowych smaków.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Plagiat z książki "Nalewki,likiery i wina domowe" Małgorzaty Capriari
https://gotujmy.pl/nalewka-z-czerwonej-porzeczki,przepisy,69705.html
W książce nosi nazwę "Sen nocy letniej".Ta pani skróciła opis przygotowania.
Następny z tej książki i też skrócony opis.
https://gotujmy.pl/likier--smocza-krew,przepisy,69706.html
https://gotujmy.pl/mandarynkowka,przepisy,69696.html
https://gotujmy.pl/anyzowka,przepisy,69694.html
Ja też zrobiłam smoczą krew z tego przepisu,ale zaznaczyłam z jakiej książki pochodzi przepis i kto jest autorem.A wykonanie i zdjęcie jest moje.
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Śliweczka napisał(a): Będę chwalipiętą.Oprócz gotowania mam jeszcze jedną passę.Uwielbiam robótki ręczne,a to moje ostatnie dzieło.
Śliweczko,pięknie haftujesz.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A na deser piegusek.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A ja miałam zupkę pomidorową w 3 odsłonach.Z ryżem,z makaronem i z "makaronem" naleśnikowym.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Ja mam dzisiaj lenia.Miałam zrobioną sałatkę jarzynową,usmażyłam kotlety i obiad był gotowy.
Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
Pyzo ale Ci "zazdroszczę"tych grzybków.Tylko nie wiem,czy odważyła bym się przgotować coś z tych muchomorków.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A u mnie dalej grzybowo,zupka z grzybów mieszanych.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A u mnie dzisiaj grzybnięte placki.
Odp: Co z jeżyn?
- Forum: Co z jeżyn?
Bahus,a może deserek.
Jeżyny Eli zapiekane pod kruszonką
1/2 kg jeżyn
6 łyżek cukru
5 dkg kokosu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
Jeżyny umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Z mąki,masła,kokosu i 3 łyżek cukru zagnieść kruszonkę.Jeżyny włożyć do naczynia żaroodpornego,posypać 3 łyżkami cukru i na górę rozsypać kruszonkę.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,tak długo aż kruszonka się zrumieni(około 30-35 minut).Podawać po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
szklanka=250 ml
Odp: Obiady w szkolnych stołówkach - czy warto?
Ja w czasach szkolnych korzystałam ze stołówki.Jako półsierota miałam obiady darmowe,ale nie za dobrze wspominam te obiadki.Po prostu były przeważnie niesmaczne.Moje dzieci już są dorosłe,ale w czasach szkolnych nie korzystały ze stołówek.Z jednym wyjątkiem.Najmłodsza córka przez 5 lat technikum mieszkała w internacie i nie chwaliła sobie jedzenia ze stołówki.W czasach podstawówki i liceum starszych,dzieci nie korzystały ze stołówki,tylko brały kanapki i jakiś owoc,częściej jabłko.A obiad jadły w domu.I nigdy nie stosowałam gotowych dań,czy półproduktów.Starałam się gotować urozmaicone posiłki i moje dzieci nigdy nie grymasiły.Gdybym teraz miała dzieci w wieku szkolnym,też nie korzystały by ze stołówek,właśnie za to "sztuczne jedzenie".A gotując w domu każda mama wie co podaje dziecku do jedzenia.Gdy dziecko zje pełnowartościowe śniadanie i do szkoły dostanie kanapki,jakiś owoc i butelkę zwykłej wody mineralnej,to spokojnie może smaczny obiad zjeść w domu.