Jeżyny umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Z mąki,masła,kokosu i 3 łyżek cukru zagnieść kruszonkę.Jeżyny włożyć do naczynia żaroodpornego,posypać 3 łyżkami cukru i na górę rozsypać kruszonkę.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,tak długo aż kruszonka się zrumieni(około 30-35 minut).Podawać po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
a ja wlasnie dzis zrobilam dzem z jezyn i zalalam spirytusem bedzie likier jezynowy.Likierek musi postac narazie 3-4 tygodnie,przelac,potem cukier do owocow i znowu trzy tygodnie ,potem zlac sok polaczyc ze spirytusem i odstawic na trzy miesiace...
Co z jeżyn?
Obserwuj wątekOdp: Co z jeżyn?
Bahus
Odp: Odp: Odp: Odp: Co z jeżyn?
Marika_1961
Ooo to musze tez zajrzec winogrona mnie interesuja bo tez dosyc sobie wtym roku obrodzily.Po urlopie bede mogla chyba je juz oberwac;-)
Odp: Odp: Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Przepis na konfitury z winogron i konfitury z jeżyn dodam jutro.
Odp: Odp: Co z jeżyn?
misia14
musze zerknąc w Twoje przepisy ...zainteresowały mnie konfitury.....ja jak na razie robię sok na zimno...tzn zasypałam cukrem jezyny
Odp: Co z jeżyn?
Papaja
A kogo ty tam tak ciągniesz w te krzaki co?
Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Odp: Co z jeżyn?
eli_555
Jeżyny Eli zapiekane pod kruszonką
1/2 kg jeżyn
6 łyżek cukru
5 dkg kokosu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
Jeżyny umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Z mąki,masła,kokosu i 3 łyżek cukru zagnieść kruszonkę.Jeżyny włożyć do naczynia żaroodpornego,posypać 3 łyżkami cukru i na górę rozsypać kruszonkę.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,tak długo aż kruszonka się zrumieni(około 30-35 minut).Podawać po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
szklanka=250 ml
Odp: Co z jeżyn?
Marika_1961
Odp: Co z jeżyn?
Bahus
Odp: Odp: Co z jeżyn?
margolata
Winko właśnie się robi z jeżyn pychaaa