Odp: Odp: Przepis na krem z kury?
- Forum: Przepis na krem z kury?
Dzięki agabi,coś normalnego w końcu,na pewno wypróbuję)
Staż w Gotujmy: 5372 dni
Miasto: villanova de Bellpuig
Dzięki agabi,coś normalnego w końcu,na pewno wypróbuję)
WARZYWKA W ŚMIETANIE
Ja robię sos brokułowy do makaronu
1/2 brokuła
1 mała cukinia
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki startego sera żółtego
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
1 łyzka masła
brokuła i cukinię gotuję z odrobiną soli i mleka(tak z pół szklanki) następnie odcedzam ale zostawiam 1 szklankę wody w której gotowały się warzywa.Na patelni roztapiam masło i dodaję mąkę szybko i energicznie mieszam by nie powstały gródki,następnie dodaje wodę z gotowania,mieszam ma być lekko gęste.Dodaję warzywa(brokuł i cukinię )i miksuję.Wszystko zagotować,dodać ser i śmietanę,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,ser ma się całkiem rozpuścić
Ja jak mam dosyć ziemniaków,zastępuję je różnymi kaszami,kaszą gryczaną,jęczmienną,kuskusem,kaszą kukurydzianą(jest idealna do ryb i warzyw)Ziemniaki można również zastąpić makaronem.Nieraz robię też piure z groszku marchewki i kabaczka,do tego jakieś mięsko i surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.Możesz również ziemniaki zastąpić ciecierzycą jest zdrowa i pyszna(ja dodaję podsmażoną cebulkę z pietruszką zieloną).
kijanka
ka...
Babciagramolka napisał(a): Netka napisał(a): gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?
ajjj o kopytkach nie ma mowy nigdy mi nie wyszły takie jak być powinny
Robi się jak nasze kopytka - ziemniaki, mąka i szczypta soli - a prążki są od przetoczeniu po ząbkach widelca .Niczym się od kopytek nie różnią tylko podaniem i dodatkami . U nich pesto u nas sos grzybowy - itp.
Netka napisał(a): gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?
Ja zawsze robiłam uparcie z jednego przepisu
1 kg mączystych ziemniaków
250 g mąki pszennej
35 g masła
sól
...i tak zawsze robiłam ,niestety zero rezultatu,ciapkowate wychodził a raz jakdałam za dużo mąki to twarde,ajjjj szkoda gadać.A tak je lubię
Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Kuskus z warzywami
hamak
ak