Jestem Wielkopolanką z krwi i kości :)))
Odp: ozdoba na mięso.
- Forum: ozdoba na mięso.
Taką "ozdobę" możesz wykonać tylko ( tak mi się zdaje) piekąc mięso na ruszcie i przekładając je co pewien czas o 90 stopni
Odp: Czy taki tort na wesele jest ok?
Jest OK ..........można nim obdzielić około 130 gości ( zależy od grubości klinika )...szkoda tylko ,że cukiernik nie podał smaku tego arcydzieła
Odp: Tu serwis chwalimy :D
- Forum: Tu serwis chwalimy :D
"Dobry" przeciąga strunę
Odp: Tu serwis chwalimy :D
- Forum: Tu serwis chwalimy :D
jasne.........Gotujmowiczęta
Odp: Odp: Tu serwis chwalimy :D
- Forum: Tu serwis chwalimy :D
Babciugramolko Ty masz kucharczyka "Gotujmowicza " , a ja od dzisiaj nazwę tę Kubankę z cygarem , która od piętnastu lat stoi w kuchni na półce ( patrz foto) "Gotujmowiczka"
Odp: Tu serwis chwalimy :D
- Forum: Tu serwis chwalimy :D
Witam i chwalę serwis za "serwis" czyli kubek z logo portalu ))))
Moja nagroda dotarła w całości .....cieszę się ogromnie , bo to jeszcze jeden kubek do kolekcji i w dodatku dla mnie bardzo cenny ))). Dziękuję !
Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
iwi69 napisał(a): Witam i prosze slodkie owoce "kaki"
" Kaki
(inne nazwy: Hurma wschodnia, Hebanowiec wschodni, Persymona, ang. date plum, Japanesee persimmon)
(Diospyros kaki)
Rodzina: hebankowate (Ebenaceae)
Jest zrzucającym liście drzewem (do 15 m wysokości). Pochodzi z Chin i Japonii. W krajach tych jest uprawiana, tak jak i we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji. Izrael eksportuje kaki jako tzw. "owoc Szarona". Do Europy hebanowiec dotarł w czasie wypraw krzyżowych w XIII wieku.
Owocem są żółtoczerwone jagody przypominające pomidor, posiadające cztery listki kielichowe po spodniej stronie. Miąższ jest słabo aromatyczny galaretowaty, bardzo słodki.
Odmiany persymony można podzielić na dwie grupy: jedna grupa zawiera dużo taniny (garbnik, o właściwościach ściagających) zanikającej dopiero po osiągnięciu dojrzałości przez owoc - dlatego przed dojrzeniem owoc jest bardzo cierpki. Preferowane są więc odmiany bez tych właściwości. W miąższu cierpkich owoców znajduje się 8 pestek. Druga grupa nie zawiera taniny i nie posiada pestek. Owoce najlepszych odmian nie dają się przechowywać.
Owoce spożywa się na surowo (ich smak jest określany jako "pomiędzy morelą i pomidorem", gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody.
Owoc zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19 mg/ 100 mg).
100 g owocu dostarcza 73 kalorie (306 dżule) "
źródło : "Owoce egzotyczne"
z przyjemnością skosztowałabym tej słodkości ))))
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Dziewczyny przepis czeka w kolejce na dodanie . Stanowczo namawiam ....smażcie pączki )))
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Usmażyłam pączki i to chyba tylko dlatego ,że u mnie okropnie jesiennie.......przepis dodam do mojej mini książki kucharskiej )))
Odp: Dzien dobry - witam Wszystkich
Serdecznie dziękuję w imieniu Wszystkich Jadwiżek i Teresek zrzeszonych na tym portalu za życzenia imieninowe ( troche sama to sprowokowałam , ale przyznajcie ,że to jest fajny pomysł - składanie życzeń imieninowych na forum ))