Odp: Odp: sos do makaronu. pomoc

ja mam jeszcze inny pomysł
1 cebula
3 ząbki czosnku
250g pieczarek
małe opakowanie kwaśnej śmietany
200 g żółtego sera
makaron fusilli albo penne (tyle ile uznasz że zjesz)

ugotować makaron al dente, a w międzyczasie
cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni, dodać pieczarki i jak zmiękną trochę wymieszać z ugotowanym makaronem
wszystko razem polać sosem ze startego żółtego sera i śmietany
doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem (albo tym co jest pod ręką i co się lubi)
zdecydowanie nie dla osób odchudzających się, ale za to bardzo szybko się robi

Odp: Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)

Durian-śmierdzi siarką, przez kilka godzin intensywnego wietrzenia nie dało się pozbyć tego zapachu, ale jak się już przemóc to smakuje fajnie- jak czosnek ze śmietanką.

Kwiat jonjoli/ dżondżoli- gruzińskie paskudztwo pierwsza klasa,tylko jako zakąska do wódki się sprawdza.

Zgniłe śledzie-skandynawski przysmak, słodkie paskudne, i tak jak gruzińskie kwiaty, bez wódki ani rusz niestety

Odp: Odp: awokado

Awokado to owoc-jagoda (z botanicznego punktu widzenia). Wytrzymać może długo, jeśli nie wyjmie się z niego pestki-w sensie jak zużyje się pół, a druga część zostaje (u mnie leży już tak od dwóch tygodni w lodówce i wygląda dobrze )
w soku z cytryny nie praktykowałam zostawiania na dłużej niż 3 dni, więc nie wiem dokładnie

Odp: Gruzja

  • Forum: Gruzja

Witam
kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w niespotykane u nas zastosowanie owoców i warzyw. Popularne są np. sosy z mirabelek, które łączy się z pieczonymi kartoflami, rybą lub innym mięsem. Można spotkać też konfiturę z orzechów włoskich lub z czereśni (które w Polsce są owocem wybitnie deserowym, a nie przetwórczym). Gruzini mają też kilka bardzo ostrych sosów jak adjika, lub satsebeli-oba warzywne, ostre i bardzo dobre. Poza tym dużo bakłażanów, serów kozich, mięs i innych pyszności.
Bardzo dobry mają chlebek lawaszi i placki serowe chaczapuri.
U nas niestety to bardzo mało znana kuchnia, a szkoda bo bardzo pyszna