Witam
kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w niespotykane u nas zastosowanie owoców i warzyw. Popularne są np. sosy z mirabelek, które łączy się z pieczonymi kartoflami, rybą lub innym mięsem. Można spotkać też konfiturę z orzechów włoskich lub z czereśni (które w Polsce są owocem wybitnie deserowym, a nie przetwórczym). Gruzini mają też kilka bardzo ostrych sosów jak adjika, lub satsebeli-oba warzywne, ostre i bardzo dobre. Poza tym dużo bakłażanów, serów kozich, mięs i innych pyszności.
Bardzo dobry mają chlebek lawaszi i placki serowe chaczapuri.
U nas niestety to bardzo mało znana kuchnia, a szkoda bo bardzo pyszna
Gruzja
Obserwuj wątekOdp: Gruzja
KiBolek
kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w niespotykane u nas zastosowanie owoców i warzyw. Popularne są np. sosy z mirabelek, które łączy się z pieczonymi kartoflami, rybą lub innym mięsem. Można spotkać też konfiturę z orzechów włoskich lub z czereśni (które w Polsce są owocem wybitnie deserowym, a nie przetwórczym). Gruzini mają też kilka bardzo ostrych sosów jak adjika, lub satsebeli-oba warzywne, ostre i bardzo dobre. Poza tym dużo bakłażanów, serów kozich, mięs i innych pyszności.
Bardzo dobry mają chlebek lawaszi i placki serowe chaczapuri.
U nas niestety to bardzo mało znana kuchnia, a szkoda bo bardzo pyszna
Gruzja