Caviart - zielony ,, kawior ,, z alg morskich o smaku Wasabi
Tak wygląda wczorajszy zakup. Smakuje jak chrzan Wasabi a wygląda jak kawior tyle , ze zielony .Fantastyczny i smakowo i do dekoracji. W sumie nie najgorzej z cebą .Za ten słoiczek dałam w Geanie 9,99 zł. A starczy na długo .
Np na jajka to po kilka kuleczek starczy położyć .Był jeszcze czerwony i czarny z alg .
Zdaje się , ze kuchnia molekularna zaczyna nam wkraczać w życie .
A ja ostatnio kupiłam Galangal i będę wypróbowywać .
Tu trochę do poczywania o nim :za http://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal
,,...Galangal - przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry. Surowcem jest kłącze dwóch gatunków z rodzaju Alpinia, spokrewnionej z imbirem. Istnieją dwie odmiany, różniące się rozmiarami kłączy, barwą i smakiem: galangal większy Kaempferia galanga (ang. greater galangal) oraz galangal mniejszy Alpinia officinarum (ang. lesser galangal). [1]
Zastosowanie w medycynie [edytuj]
Podobnie jak imbir, bywa podawany przy chorobie lokomocyjnej, pomaga w zaburzeniach żołądkowych.[2]
Najnowsze doniesienia brytyjskich naukowców z londyńskiego King's College wskazują, że galangal ma właściwości, które mogą być skuteczne w terapii nowotworowej. [potrzebne źródło] Ma również pewne właściwości psychoaktywne, sklasyfikowane jako stymulujące i rozjaśniające umysł, choć niektórzy wskazywali bardziej uczucie relaksu. .."
Dziczyzna i sarninka - super .Tylko , ze musi skruszeć w marynacie inaczej,,wiatrem " czuć . Często kupuję w sklepie z dziczyzną .Na zdjęciach :
-Sarnina pieczona z marynaty
-Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka rzymskiego
Ja nie będę zbyt oryginalny ale chcę podzielić się moim doświadczeniem a propos kosztowania ośmiornicy. Próbowałem jej w Grecji w sosie pomidorowym z ziołami i muszę przyznać, że do dziś pamiętam jej smak w ustachByła pyszna i przypominała bardzo delikatne mięso z kurczaka.
A co sądzicie o naszych "typowo" polskich dzikich mięsach typu sarnina, czy dziczyzna?
Durian-śmierdzi siarką, przez kilka godzin intensywnego wietrzenia nie dało się pozbyć tego zapachu, ale jak się już przemóc to smakuje fajnie- jak czosnek ze śmietanką.
Kwiat jonjoli/ dżondżoli- gruzińskie paskudztwo pierwsza klasa,tylko jako zakąska do wódki się sprawdza.
Zgniłe śledzie-skandynawski przysmak, słodkie paskudne, i tak jak gruzińskie kwiaty, bez wódki ani rusz niestety
Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Obserwuj wątekOdp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Babciagramolka
Tak wygląda wczorajszy zakup. Smakuje jak chrzan Wasabi a wygląda jak kawior tyle , ze zielony .Fantastyczny i smakowo i do dekoracji. W sumie nie najgorzej z cebą .Za ten słoiczek dałam w Geanie 9,99 zł. A starczy na długo .
Np na jajka to po kilka kuleczek starczy położyć .Był jeszcze czerwony i czarny z alg .
Zdaje się , ze kuchnia molekularna zaczyna nam wkraczać w życie .
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Babciagramolka
Tu trochę do poczywania o nim :za http://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal
,,...Galangal - przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry. Surowcem jest kłącze dwóch gatunków z rodzaju Alpinia, spokrewnionej z imbirem. Istnieją dwie odmiany, różniące się rozmiarami kłączy, barwą i smakiem: galangal większy Kaempferia galanga (ang. greater galangal) oraz galangal mniejszy Alpinia officinarum (ang. lesser galangal). [1]
Zastosowanie w medycynie [edytuj]
Podobnie jak imbir, bywa podawany przy chorobie lokomocyjnej, pomaga w zaburzeniach żołądkowych.[2]
Najnowsze doniesienia brytyjskich naukowców z londyńskiego King's College wskazują, że galangal ma właściwości, które mogą być skuteczne w terapii nowotworowej. [potrzebne źródło] Ma również pewne właściwości psychoaktywne, sklasyfikowane jako stymulujące i rozjaśniające umysł, choć niektórzy wskazywali bardziej uczucie relaksu. .."
Odp: Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Pyza
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Babciagramolka
Odp: Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Pyza
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Babciagramolka
-Sarnina pieczona z marynaty
-Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka rzymskiego
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
gorcz
A co sądzicie o naszych "typowo" polskich dzikich mięsach typu sarnina, czy dziczyzna?
Odp: Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
KiBolek
Kwiat jonjoli/ dżondżoli- gruzińskie paskudztwo pierwsza klasa,tylko jako zakąska do wódki się sprawdza.
Zgniłe śledzie-skandynawski przysmak, słodkie paskudne, i tak jak gruzińskie kwiaty, bez wódki ani rusz niestety
Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
Cyprian 75
Odp: Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)
caroline1983