Pasjonatka cukiernictwa i miłośniczka dekorowania na słodko ;-DDD

http://www.tortyartystyczne-lukrowefantazje.pl/
http://www.lukrowefantazje.com.pl

Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

I jeszcze troszkę o wnętrzu.

Dolne piętro - tradycyjne angielskie ciasto czekoladowe - przepis:

-200 gram śmietany 18%
-szczypta soli
-400 gram czekolady deserowej
-2 łyżki kakao
-4 duże jajka - rozmiar L
-150 gram cukru
-2 łyżki mąki pszennej

śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową.
Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka.

Po upieczeniu studzimy ciasto.

teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie.

Przepis jest prosty:

potrzebujemy

-kostkę dobrego PRAWDZIWEGO masła
-1 łyżka mleka
-szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie - ja dodałam, bo bardziej mi pasuje do ciasta czekoladowego)

Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-)

Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów.

Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem.

Gotowe :-)

Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......

Smacznego!



PIĘTRO górne - Red velvet - ulubione ciasto Buddiego valastro ;-) taki mój hołd

potrzebujemy

-250 gram miękkiego masła
-300 gram cukru
-laskę wanilii
-4 jajka - rozmiar L
-350 gram mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-50 gram kakao
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka czerwonego barwnika - ja używam w proszku można też użyć w płynie

Masło, cukier i miąższ z wanilii wkładamy do miski - miksujemy około 8 minut - aż masa będzie puszysta. Po kolei wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
Do osobnej miski wsypujemy mąke z sodą, solą i kakao. Mieszamy. Delikatnie dodajemy do tego wcześniej ubitą masą -łaczymy składniki. Dodajemy maślankę - bardzo delikatnie mieszamy.. na koniec dodajemy barwnik i mieszamy, aż zabarwi całą masę.
Przekładamy do blaszki nasmarowanej masęłm. Pieczemy okolo 50 minut w 160 stopniach. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem "czy już".
Studzimy ciasto.

Teraz masa - przełożenie:

-500 ml schłodzonej śmietanki 36%
-1 szklanka cukru pudru
-400 gram serka mascarpone
-200 gram serka piladelphia


Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek - ważne, żeby serek też był schłodzony - jeśli temperatura śmietany i serka będzie się za bardzo różnić masa się zważy.
Mieszamy wszystko delikatnie - można zmiksować na wolnych obrotach.

Gotową masą przekładamy wcześniej upieczone ciasto.

Ja opcjonalnie dodaje czasami świeże truskawki - bo osobiście uwielbiam takie połączenie :-)


Smacznego!


Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

Witam,
Skończyłam swoje dzieło - wykonanie ozdób zajęło mi kilka dni.

Może na wstępie powiem coś o sobie. Nie jestem osoba związaną zawodowo z cukiernictwem. Zawód mój jest skrajnie różny od tego. Dekorowaniem ciast , ciasteczek zajmuje sie hobbystycznie - pasjonuje sie tym i szukam kazdej wolnej chwili, aby wykonac słodkie dzieło sztuki :-)
W życiu mam dwóch idolów - Madonne i Baddiego Valastro. Przypuszczam, że w życiu nie będę miała okazji poznać ich osobiście. Więc, gdy pojawił się ten konkurs moje serce zabiło jak szalone!
Jestem wierną fanką Buddiego i Jego słodkich dzieł. Nie przegapiłam żadnego odcinka Słodkiego Biznesu. Sama próbuję swoich sił w dekorowaniu tortów - oczywiście starając się iść śladem swojego mistrza :-)

Tort wykonałam w stylu angielskim. Zarówno wygląd jak i smak miały być inspirowane Wielką Brytanią.

Najważniejszą osoba w Anglii jest oczywiście Królowa - dlatego na szczycie umieściłam królewską koronę - w całości wykonana z lukrów, malowana barwnikami spożywczymi i ozdobiona cukiereczkami.
Pod spodem flaga Wielkiej Brytanii.
Po bokach mamy strażników z buckingham palace - w wielkich czapach przesłaniających oczy ;-) to taki żarcik.
Wokół dolnego piętra umieściłam umieściłam obrazki przedstawiające - angielski czerwony autobus, budkę telefoniczną, most tower bridge - obrazki wydrukowane na opłatku jadalnym - można zjeść.
Na podstawce znajdują się zegarek - pokazuje godzinę 5 - tea time , torebka angielskiej herbatki - papierek też wydrukowany na opłatku jadalnym. Oprócz tego są jeszcze fajeczka i melonik - symbol angielskich gentleman'ów ;-)
Cały tort jest w kolorach flagi - podstawka czerwona, dolne piętro niebieskie i górne białe.
Każdy element tortu jest jadalny :-) Wszystkie elementy wykonane są wykonane ręcznie bez użycia form.....przez tydzień ;-)

A teraz środek.
Dolne - niebieskie piętro to tradycyjne angielskie ciasto czekoladowe przełożone masą z otrębami - podaje się je polane odrobina miodu.
Górne piętro - to już nie przepis angielski ;-) ale jest to ulubione ciasto Buddiego Valastro - i to mój ukłon w Jego stronę - red velvet.

Pozdrawiam!



Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

dzieki
pytam, bo te konkursy na "lajki" nie do konca sa fair. przewaznie wygrywaja osoby z duza iloscia znajomych - co nie zawsze jest rownoznaczne z jakoscia wypieku.

p.s. swietny tort :-)