Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

bajtek napisał(a): Dodane przed chwilą i chcę zapytać CO TO MA BYĆ ZA PRZEPIS ...cytuję:

"Na samym początku ziemniaki zalewamy osoloną wodą. Jak się zagotuje wsypujemy mąkę ale nie mieszamy. Gotujemy aż ziemniaki się nie ugotują. Potem odcedzamy ziemniaki ale nie wylewamy wody bo się jeszcze przyda.Całość ciasta ubijamy pałką do ucierania ciasta do uzyskania jednolitej konsystencji.Gdyby była zbyt gęsta to dolewamy wody pozostawionej z odcedzenia. Następnie formujemy kształtne kule. Masę polać śmietaną z cukrem i podsmażyć na tłusczu. - KONIEC CYTATU


no ja kto co ziemniaczanka nie ? ewidentne nabijanie punkcików a któż to zaakceptował ? Moje przepisy nie są dodawane bo są za hmmm proste a ten faktycznie jest dość wykwintny

Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

Bahus napisał(a): bajtek napisał(a): lutnie się z Tobą nie zgadzam. Osobiście wolę dobry przepis bez zdjęcia od przepisu ze zdjęciem zrobionym aparatem komórkowym, najczęściej nieostrym z przekłamanymi kolorami... Poza jakością techniczną wiele zdjęć jest wykonane nieumiejętnie, bez znajomości elementarnych podstaw kompozycji kadru i dekoracji potraw. Zwróć uwagę na fakt, że większość książek kucharskich jest ilustrowana przez fachowców fotografów a nie autorów przepisów. Znam osobiście wielu dobrych kucharzy, którzy w kwestiach foto są całkowitymi dyletantami. Dodawanie kiepskich zdjęć tak samo zaśmieca stronę jak dodawanie beznadziejnych przepisów.

Druga sprawa to kwestia przepisów bez zdjęć. Dam za przykład siebie. Jestem kucharzem z wieloletnim stażem. Przygodę z kuchnią zaczynałem ponad 30 lat temu. Tamten czas był moim najbardziej kulinarnie "płodnym" okresem. Wtedy właśnie powstało najwięcej moich autorskich dokonań. Przepisy pilnie spisywałem i wszystkie (ok 2000) posiadam do chwili obecnej. W tamtych czasach nikomu się nawet nie śniło o aparatach cyfrowych, a fotografia tradycyjna była bardzo kosztowna...
Czyli według propozycji niektórych z Was za mój przepis na np. "prosię faszerowane po staropolsku" (opis zajmujący 35 pełnych linijek tekstu) otrzymałbym 1 punkt a przepis na kaszkę manną z syropem udokumentowany kilkoma kiepskimi zdjęciami z komórki ok 50 punktów? To byłoby sprawiedliwie?
A może mam ponownie ugotować te 2000 potraw i wykonać zdjęcia? Przypuszczam, że nie starczy mi na to życia, a o kasie to nawet nie wspomnę.
Przyznam się, że chętnie zrezygnowałbym z konkursu z nagrodami. Ja całą tę zabawę traktuję wyłącznie jako hobby i bardziej satysfakcjonowało by mnie osiągnięcie rangi platynowego eksperta niż ten "wyścig szczurów" po nagrodę. Niestety większość moich przepisów dodałem na innych stronach i aby je dodać tutaj musiałbym je "przerabiać" a na to nie mam najmniejszej ochoty.






Przepraszam ja Cię bardzo nie uważam że moje przepisy ze zdjęciami z komórki są gorsze nie przepisy bez zdjęć tzn spisane z zeszyciku babci Józi. Może moje zdjęcia nie są idealne ale pokazują to co działo się z przygotowana potrawą ... kuchnia nie koniecznie służy za studio fotograficzne.

Pozdrawiam Cię!

Odp: Mam dość !!!!!!!!

Witajcie ...
Powiedzcie mi czy nie można zmienić regulaminu w ten sposób aby można było dodawać przepisy bez zdjęć jak ktoś lubi ale aby po prostu nie były punktowane ?
Co do zdjęć robionych telefonami komórkowymi to ja robię tylko telefonem ale przecież zawsze widać wyraźnie - no w miarę co jest czym więc myślę że to nie jest duży problem, a zalewanie portalu przepianymi z książki kucharskiej bądź innego źródła przepisami tylko zmniejsza jego rangę ...

Odp: Odp: układamy wyrazy

dzeta ... oj trudny ten alfabet grecki
ta....

Odp: Dlaczego?

Witajcie ... widzę że nie tylko ja mam wrażenie, że część użytkowników wklepuje przepis z innej strony i wysyła bądź zapożyczy zdjęcia - nie wierze że ktoś dziennie gotuje po 10 potraw - nierealne ... szkoda tylko że nie można tego zweryfikować w 100% ...

Odp: co dzisiaj na obiad?

u mnie dzisiaj gości zupa chińska